en fr Language :
Heyritz Sustainable District
The 1st eco-district in Strasbourg
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
AAAB
close
photo 1/15
back
description
videos
map
Heyritz Sustainable District
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery
See gallery

Heyritz Sustainable District

Strasbourg, France

2013

Program

Student residence, housing, shops, hotel and car park, layout of the park

Surface

28,783 sqm

Cost of the work

40 M€

Contracting authority

Nexity

Associate architect

AAAB & Associés

The 1st eco-district in Strasbourg

Some 15 years ago, the Urban Community
of Strasbourg decided to win back the banks of the Rhone-
Rhine Canal which for many years had been fossilised in their functions of military fortifications and port area. To the west of its headquarters, the institution has continued
this urban reappropriation to the south of the Heyritz harbour basin. 438 housing units – of which 278 student housing units and 40 social housing unit –, a hotel and a
510 place car park now occupy an inhabited park and its nautical base which were added by the architect to the programme along the canal and whose 7.5 hectares now enhance the existing natural environment. Lying behind its planted surface and rising up over a small shopping centre, the parking silo provides a particularly welcome green
acoustic screen between the expressway and the housing blocks. The positioning and morphology of these blocks result in solar channels that allow the green spaces shared by the buildings to be bathed in sunlight while also providing northern views over the canal, the historic fortifications and the old city centre (visible as from the first
floor levels) whose church bells punctuate the day-to-day lives of the residents.
Each programme component is affirmed through its specific cladding. The façades of the three buildings set at angles from one another and non-orthonormally with regards the car park, transpose the tradition of old French half-timbered houses through their chromatic partitioning. Colours evolve
according to orientations and in function of solar reverberation frequencies. In addition, the apartments are provided with balconies, loggias and panoramic terraces. A small square acts as a pivot between the housing blocks and the hotel with its slate coloured stamped metal cladding.
As the agency worked on the complete restructuring of the plot, offices also occupy the park as well as a few more widely dispersed residential blocks.

Concept

Discover this project in video

Heyritz Sustainable District

Quartier du Heyritz,
67000 Strasbourg
France